בגדים מפשתן – איך הם עברו תקופת התנך
מי שמחפש אחר ביגוד איכותי יודע כי ישנם כמה סוגי בדים שמייצרים בדי איכות, ביניהם: פשתן, קנבס, כותבה ומשי. בדים אלה כולם מופקים מן הטבע, כמו למשל בד הכותנה שנארג לחוטים לאחר קטיפת צמח הכותנה. אחד הבדים הפופולאריים ביותר בעולם האופנה המתקדם, הוא בד פשתן המאפשר יצירת ביגוד ומצעים בבד עדין, נעים ונוח.
כיצד מייצרים בדי פשתן?
פשתן הוא צמח שידוע גם כפישתה, והוא כזה שמלבלב באזור הים התיכון ומצוי גם ביבשת הודו. לכן ניתן למצוא לא מעט בדים נעימים שמגיעים דווקא מארצות הים התיכון ומיבשת הודו הרחוקה. פרח הפישתה הוא חלק ממשפחת הפשתניים. הצמח צומח לגובה והוא מגיע לגובה של 120 סנטימטרים. לכן קל יותר לקטוף אותו ולעשות בו שימוש.
במצרים העתיקה היו קוטפים את הצמח וארגים אותו לחוטים ובכך מכינים בדים איכותיים במיוחד. עד היום מייצרים בגדים מפשתן כמו בתקופת התנ"ך – תקופה בה מי שלבש ביגוד כזה היה נחשב לאדם עמיד, זאת בעיקר בתקופות קדומות כמו למשל בתקופת המקרא. תקופה שאפשרה גילויים רבים הקשורים לעולם הצומח.
פשתן בתקופת התנ"ך
פשתן הוא בד שמוזכר בתנ"ך כמה פעמים בעת שאחד האזכורים שלו נוגע לאיסור ערבוב בין הבד האיכותי עם בדים אחרים. האיכות של הבד אפשרה לייצר ביגוד מפשתן עבור כוהנים, בעיקר בגלל שהבד עמיד נגד אש. כך שהכוהנים יכלו להדליק נרות בצורה בטוחה. מחקרים מראים כי בתקופת התנ"ך השתמשו בצמח גם עבור ייצור פתילות לנרות.
שימוש בצמח הפשתן כיום
מלבד ביגוד, משתמשים בצמח עבור ייצור צבעים וניירות, רשתות וסבונים, כמו גם לייצור תרופות. חנויות שעוסקות בעיצוב אלמנטים טבעיים, יחזיקו גם קולקציה של בגדי פשתן – זאת עבור אנשים שרוצים לשלב טבעיות ואיכות חיים גם בבחירת חפצים ומוצרי טקסטיל לבית וגם בבחירת הביגוד שהם לובשים.